OVER ONS

Welkom op de tweede editie van het Toneelscholenfestival! In 2021 trapten we af in Antwerpen, dit jaar doen we dat in Gent. Het Toneelscholenfestival is ontstaan vanuit de grote noodzaak om, tijdens de pandemie, het afstuderende werk van de vier Vlaamse toneelscholen toch een plek te geven en zo de afstuderenden zichtbaarheid te bieden. Na de eerste editie breidde deze visie echter uit. Toneelscholenfestival probeert een plek te zijn waar afstuderende theatermakers, de culturele sector en een breed publiek elkaar ontmoeten rond het afstudeerwerk van de vier Vlaamse toneelscholen. Het is een plek waar alle afstuderende makers en spelers van de vier Vlaamse toneelscholen de kans krijgen om, zonder selectieprocedure, hun werk te laten zien, waardoor ook het experimentelere werk, zonder censuur, een plek krijgt. Niet concurreren maar verbinden, dat is ons doel.

Het kernteam van Toneelscholenfestival bestaat uit zeven afstuderende/afgestuurde makers/spelers.

KERNTEAM CONTACTGEGEVENS

Daphné Termote
daphne.termote@hotmail.com
+32 499 25 61 53

Colette Goossens
colettegoossens@outlook.com
+32 497 67 42 56

Tristan Feyten
tristan.feyten@hotmail.com
+32 493 73 95 53

Dagmar Dierick
dagmar.dierick@hotmail.com
+32 493 71 60 06

Ellen Sterckx
ellen.sterckx@hotmail.com
+32 491 88 77 54

Ferre Vuye
ferre.vuye@hotmail.com
+32 478 81 46 39

Stan Martens
stanmartens.98@gmail.com
+32 484 28 72 33

Lars Uten (Productie)
lars.uten@hotmail.com
+32 471 79 86 45

Lindsy Dias (Communicatie)
lindsy_dias@hotmail.com
+32 471 68 33 66

Karlijn Niesten (Grafische vormgeving)
karlijnniesten@gmail.com
+31 6 14 61 65 24

ONZE NIEUWE OPEN BRIEF

Toneelscholenfestival werd in 2021 in het leven geroepen vanuit de noodzaak om afstuderende theatermakers van de vier toneelscholen de kans te bieden zij aan zij hun werk aan de wereld te tonen. We wilden ons als jonge kunstenaars met elkaar verbinden en besloten dat een festival zonder selectieprocedure een eerste stap kon zijn naar een generatie makers die zich met elkaar verbonden voelt. 

Wij, die vorig jaar afstudeerden en dit jaar opnieuw besloten het festival te organiseren, voelen hoe deze editie, ondanks de helpende handen en het grote enthousiasme, moeilijker gaat. Er is dit jaar geen zekerheid of iemand vergoed kan worden voor hun werk binnen dit festival. Deze editie wordt er één met evenveel werk, maar minder middelen.

Toneelscholenfestival was een antwoord op het verlangen van jonge mensen om samen te kunnen tonen. Dit verlangen is een jaar later niet afgenomen, integendeel. 20 afstuderende theatermakers spelen hun werk, naast elkaar. Werk dat inhoudelijk alle kanten uitgaat, een programmatie zonder coherentie die wordt samengehouden door de positie waarin deze spelers zich bevinden, net afgestudeerd, precair, met een liefde voor een vak. 

We willen dat dit vuur voor theater gevierd wordt. We hebben niets hoog te houden, er is een begroting met een gat en we zijn niet de enigen. Over het hele werkveld heen is het steeds een tekort aan middelen dat ons onderling uit elkaar speelt. Een tekort dat ervoor zorgt dat de lucky few vooral few blijven. Theater maken zonder betaald te worden is triest, maar voelen hoe het tekort aan middelen ons onderling verdeeld is pijnlijk. 

Voorstellingen verdienen het om gezien te worden. Deze editie is er voorlopig een met weinig zekerheid, maar een van die zekerheden is dat er gespeeld zal worden, dat er ondanks een tekort aan middelen een overvloed aan werk is en dat we willen dat er naar deze jonge mensen gekeken wordt door CC’’s, door stadstheaters, door cultuurhuizen, door programmatoren, door grootmoeders, door studenten, boekhouders, politiekers, cowboys en door u.

LIEVE INSTITUTEN
LIEVE MECENASSEN 
STORTEN KAN NOG STEEDS OP HET REKENINGNUMMER 
BE95 7340 5317 0658