Email: toneelscholenfestival.twk@gmail..com


Vijf seconden erin en eruit

Sjoerd Koolma, Pepijn Huysman, Lotte De Keyser

Tijdens het Drama Festival presenteren Masterstudenten Drama hun afstudeerwerk. vijf seconden erin eruit is de Masterproef van Sjoerd Koolma, Pepijn Huysman en Lotte De Keyzer. Naar een tekst van Magne van den Berg.

De voorstelling is een voortdurende dialoog tussen twee geliefden, zichzelf en de toeschouwer. Het gaat over het onophoudelijke niet kunnen en willen kiezen tussen het loslaten van of het vastklampen aan de ander. Die en hij drukken zich beiden uit in poëtische, liefdevolle, zachte woorden maar er gaat een pijnlijk en snijdend verdriet onder schuil. Ze zoeken lichtheid, plezier en humor op maar dat wordt onderbroken door onenigheid. De gesprekken die zich afspelen tussen verleden, heden en toekomst zijn een aaneenrijging van korte momenten van samenzijn ergens in de stad. Ondanks de onvoorwaardelijke liefde die ze voor elkaar voelen en de kwetsbaarheid die ze met elkaar delen, blijven ze naast elkaar bestaan. Er is te veel dat hen weerhoudt van volmondig ja zeggen. “Daarna zaten ze de hele tijd te beraadslagen, ze bepraatten de mogelijkheden om uit te komen onder de noodzaak, en alle twee zagen zij helder in, dat de weg naar het einde onafzienbaar lang was en dat het meest ingewikkelde en het moeilijkste nog maar te beginnen stond…ze hadden de kans het verleden te gebruiken om zich een toekomst voor te stellen, om verder te kunnen zien en voelen; voorbij het heden. Ze hadden kunnen proberen om, in de aanblik van het hier en nu en diens zogezegde totale weergave van de werkelijkheid, een ‘dan’ en ‘daar’ te bedenken. Het leek wel dat het nog maar een kleinigheid scheelde, en de oplossing zou gevonden zijn en dan zou er een nieuw en beter leven aanbreken.”

CREDITS

Door: Sjoerd Koolma en Pepijn Huysman Outside eye: Lotte De Keyzer Mentoren: Natali Broods en Willem de Wolf Tekst: Magne van den Berg Kostuum: Rik Van Gorp Lichtontwerp: Aaron Bruyninckx Beeld: Lotte Dufour Met dank aan: KASK & Conservatorium, De Hoe, Campo, De Koer, NTGent, Aveve Drongen, Valerie Desmet, Bardia Mohammad, Frederik Le Roy, Benny Nemer, Simon De Winne, Marieke Schraepen

Duur 1u15

20u 2/9/2023 THEATERZAAL